Η Βουλευτής Β΄2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, κα Μαρία Αθανασίου, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Αδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά με τα προβλήματα υποστελέχωσης στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Θήβας»
ΕΡΩΤΗΣΗ
Της: Αθανασίου Μαρίας, Βουλευτού Β΄2 Δυτικού Τομέα Αθηνών
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Έντονα τα προβλήματα υποστελέχωσης στο Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου της Θήβας»
Κύριε Υπουργέ,
Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει λόγω υποστελέχωσης το Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου της Θήβας ανέδειξε σε επικοινωνία του μαζί μας ένας αριθμός εργαζομένων στο εν λόγω νοσοκομείο, αιτία που προκάλεσε και σχετική επιστολή του κλαδικού τους σωματείου προς την Διοίκηση του ως άνω νοσοκομείου. Συνοπτικά, το άνω σωματείο ανέφερε στην προαναφερθείσα επιστολή, πως το Ακτινολογικό Τμήμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα για τη λειτουργία ολόκληρου του νοσοκομείου της Θήβας, καθώς, το σύνολο σχεδόν των ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ ή στα εξωτερικά ιατρεία του, αλλά και των νοσηλευόμενων ή των χειρουργημένων θα χρειαστεί να υποβληθούν, κάποια στιγμή, σε ακτινολογικό έλεγχο. Στο τμήμα αυτό του νοσοκομείου της Θήβας φαίνεται πως εργάζονται 9 τεχνολόγοι-ακτινολόγοι, εκ των οποίων, μόνον οι 4 είναι ενεργοί, μετά την παραίτηση δύο συναδέλφων τους, μετά την αναρρωτική άδεια μιας άλλης συναδέλφου τους και μετά την χρήση άδειας λοχείας και ανατροφής από άλλες δυο εξ’ αυτών. Υπό τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται κατανοητό, πως προκειμένου να βγει το πρόγραμμα καθημερινής 24ωρης λειτουργίας του ως άνω νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι στο Ακτινολογικό Τμήμα του υπερβάλλουν εαυτόν, προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες δυο τμημάτων (του κλασσικού ακτινολογικού τμήματος και του τμήματος του αξονικού τομογράφου), πολλές φορές, μάλιστα, χωρίς καν να εφημερεύει ιατρός Ακτινολόγος, λόγω και των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι στο Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου της Θήβας μας αναφέρουν ότι δουλεύουν χωρίς ρεπό και πολλές εβδομάδες συνέχεια, κάτι που συνεπάγεται, πως έχουν αρκετά οφειλόμενα ρεπό, χωρίς να μπορούν να πάρουν τις άδειες που δικαιούνται, ούτε να μπορούν καν να αρρωστήσουν…
Οι παραπάνω εργαζόμενοι, όπως μας δηλώνουν οι ίδιοι αλλά και συνάδελφοί τους από άλλα τμήματα του ίδιου νοσοκομείου, βρίσκονται, εδώ και καιρό, σε κατάσταση εργασιακής εξουθένωσης και εξάντλησης, λόγω των παραπάνω περιγραφόμενων συνθηκών. Οι συνθήκες αυτές αποβαίνουν, όπως ισχυρίζονται, εις βάρος, τόσο της δικής τους ψυχικής και σωματικής υγείας, όσο και εις βάρος των οικογενειακών τους αναγκών, καθώς, κρίνεται εύλογο ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να συνεχίσουν να δουλεύουν με αυτούς τους ρυθμούς.
Οι ως άνω εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι έχουν προβεί σε πολλές ενημερώσεις αρμοδίων για το θέμα της παρούσας, εδώ και μήνες, από όταν άρχισαν τα προβλήματα στο Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου της Θήβας. Οι παραπάνω εργαζόμενοι μας γνωστοποίησαν, δε, και τα στοιχεία ταυτοποίησης της σχετικής έγγραφης αναφοράς τους προς την διοίκηση του νοσοκομείου, που έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων του νοσοκομείου «11/23», ενώ, μας δηλώνουν ότι έχουν ήδη απευθύνει ενημερώσεις προς την διοίκησή τους, κατά τον περασμένο Ιανουάριο αλλά και Φεβρουάριο, χωρίς να έχει προκύψει αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ως άνω προβλήματος.
Όντας ήδη στα όρια των αντοχών τους, οι εργαζόμενοι στο Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου της Θήβας φαίνεται πως ζήτησαν από την διοίκηση του εν λόγω νοσοκομείου ενημέρωση για την πορεία των νέων προσλήψεων, αλλά και για άλλα κατεπείγοντα μέτρα που ενδεχόμενα προτίθεται να λάβει η διοίκηση του νοσοκομείου της Θήβας, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του Ακτινολογικού του Τμήματος, όσο και για την αποφυγή της σφοδρά εντατικοποιημένης εργασίας σε αυτό, που κατά την γνώμη των εργαζόμενων, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του εργασιακού «burn out». Τα σχετικά μέτρα, πάντως, δεν φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί ακόμα, πράγμα που γεννά εύλογες απορίες περί των σχετικών προθέσεων, όχι μόνον της διοίκησης του ανωτέρω νοσοκομείου, αλλά και της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας, που όφειλε να έχει λάβει γνώση επί του θέματος της παρούσας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Είναι σε γνώση σας οι συνθήκες υποστελέχωσης υπό τις οποίες λειτουργεί το Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου της Θήβας; Αν ναι, ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για να αποφευχθεί η φυσική εξουθένωση των εργαζόμενων σε αυτό και να αποφευχθεί, ως εκ τούτου, η μη ορθή λειτουργία του εν λόγω τμήματος, είτε λόγω φυσικής καταπόνησης των εργαζόμενων, είτε λόγω εγκατάλειψης από τους τελευταίους των κομβικών για την λειτουργία του εν λόγω τμήματος θέσεων εργασίας τους;
Η ερωτώσα Βουλευτής Αθανασίου Μαρία